ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ LGBT ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ: «Ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας».

Αθήνα, 31 Ιουλίου 2014

 ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

LGBT ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

 Θέμα: «Ομοφοβική επίθεση από αστυνομικούς στο κέντρο της Αθήνας».

     Οι συνυπογράφουσες οργανώσεις, που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων, με την παρούσα δημόσια δήλωση εκφράζουν την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία τους σχετικά με πολύ σοβαρό περιστατικό ομοφοβικής -λεκτικής και σωματικής- βίας κατά δύο γκέι αντρών από ομάδα αστυνομικών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών»[1]:

Θύμα ομοφοβικής επίθεσης από αστυνομικούς έπεσαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (25/7/2014) δύο νεαροί, που έκαναν βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, επειδή περπατούσαν χέρι χέρι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι αστυνομικοί προχώρησαν τόσο σε λεκτική όσο και σε σωματική βία. Η ρητορική τους συνοψίζεται στις φράσεις: «τι; ομοφοβία; ομοφυλόφιλη βία; τι είναι ομοφοβία;», «δεν προστατεύονται αυτά από τον νόμο, λες μαλακίες», «έχεις γραφτεί στον δικηγορικό σύλλογο και τα λες αυτά;», «μας λέτε αυτά και μας κάνετε μαγκιές, εμείς ξέρουμε καλύτερα πλέον», «τα έχουμε ισοπεδώσει όλα» και «ε, προκαλέσατε», ενώ λίγο αργότερα ο -καταπώς φαίνεται- επικεφαλής της ομάδας άρπαξε τον έναν νεαρό από το χέρι και τον κόλλησε με δύναμη στον τοίχο, προκειμένου να του «δείξει» τι είναι «πραγματική βία».

«Από εκείνο το βράδυ βρισκόμαστε σε έναν ψυχολογικό κυκεώνα. Αισθανόμαστε εντελώς απροστάτευτοι. Νιώθουμε λες και βιαζόμαστε από αυτούς που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν…»

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατέγραψε το συμβάν στο πλαίσιο του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ενώ ο εκπρόσωπός του, Παναγιώτης Δημητράς, καταγγέλλει με τη σειρά του την ολιγωρία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θεωρούμε το περιστατικό αυτό ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας, καθώς προέρχεται από την αστυνομία που αποστολή της είναι η προστασία όλων των πολιτών και όχι ο εκφοβισμός, η τρομοκράτησή τους, πολλώ δε παραπάνω η άσκηση ρατσιστικής λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον τους. Καταδεικνύει δε ότι ο ρατσισμός, η κλιμακούμενη ομοφοβία, λεσβοφοβία και τρανσφοβία έχουν λάβει θεσμοποιημένα χαρακτηριστικά στη χώρα μας.

Καταδικάζουμε με έντονο και απερίφραστο τρόπο την αυθαιρεσία, την θεσμοποιημένη ρατσιστική ομοφοβική, λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία, ενώ δηλώνουμε ότι οι λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς γνωρίζουν καλά τα δικαιώματά τους και απαιτούν να γίνονται αυτά σεβαστά και να εφαρμόζονται σε ένα κράτος δικαίου.

Καλούμε τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές:

  • να προβούν σε ενδελεχή διερεύνηση του περιστατικού αυτού, να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν.
  • να καταρτίσουν προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας, εξειδικευμένα στην προστασία των LGBT πολιτών, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη του δυτικού κόσμου, σε συνεργασία με τις LGBT οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Καλούμε επιπλέον την Πολιτεία: α) να αναθεωρήσει το Προεδρικό Διάταγμα για τη Σύσταση Γραφείων κατά της Ρατσιστικής Βίας, με την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, και, β) να ενσωματώσει την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων σε όλη την Ε.Ε.» που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 και συμπεριλαμβάνει τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Δηλώνουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους/ες τους/τις LGBT ανθρώπους απέναντι στις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την ομοφοβική, λεσβοφοβική και τρανσφοβική βία.

ΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΣΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (Ο.Λ.Κ.Ε.).

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας.

Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης.

Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride.

Lesb.Equal – Λεσβίες για την Ισότητα.

Good as You(th) – Κοινότητα LGBTIQ Νέων Θεσσαλονίκης.

Ομάδα Ομοφοβία και Τρανσφοβία στην Εκπαίδευση.

Θετική Φωνή.

QueerTrans

Homophonia – Thessaloniki Pride

Act Up – ΔΡΑΣΕ Hellas.

[1] http://www.efsyn.gr/?p=220725

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 31 Ιουλίου, 2014.

 
Αρέσει σε %d bloggers: