ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: «Δράσεις του ΣΥΔ Θεσσαλονίκη 25-27 Σεπτεμβρίου: 2η δράση δρόμου για την αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Μπουτάρη».

 Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: «Δράσεις του ΣΥΔ Θεσσαλονίκη 25-27 Σεπτεμβρίου: 2η δράση δρόμου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Μπουτάρη».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με την παρούσα ανακοίνωση ενημερώνει για δράσεις του ΣΥΔ στη Θεσσαλονίκη 25-27 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη 2η δράση δρόμου μας στην Πλατεία Αριστοτέλους στα πλαίσια της συμμετοχής στην πανευρωπαϊκή καμπάνια για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με τίτλο: «Πρόσβαση παντού: η αναγνώριση ανοίγει πόρτες».

Μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό από μέλη του Σωματείου μας, καθώς και από εθελοντές και εθελόντριες των οργανώσεων: Θετική Φωνή, Thessaloniki Pride, Homophonia – Thessaloniki Pride, Good as You(th), Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης και Thessaloniki Rainbow Youth. Τους-τις ευχαριστούμε θερμά, καθώς και τη Θετική Φωνή για τη παραχώρηση του σταντ. Κατά τη διάρκεια επίσης της δράσης μας, έγινε και συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη με τον οποίο είχαμε εποικοδομητική συζήτηση.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού συμμετείχε σε συζήτηση που έγινε με αφορμή ταινία με θέμα τη ζωή της πρώτης τρανς πολιτικού στη Βραζιλία με θέμα: «Μια διαφορετική ζωή είναι δυνατή. Η προσωπική θέληση ενάντια στην κοινωνική καταπίεση», που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ενώ ακολούθησε συζήτηση.

Ακόμη, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι του ΣΥΔ, συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη, που κράτησε μιάμιση ώρα και αναπτύξαμε πλήθος ζητημάτων που αφορούν την τρανς κοινότητα.

Συγκεκριμένα: τέθηκε εκ νέου το ζήτημα του αποκλεισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι στην εργασία και η δυνατότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία, προσλαμβάνοντας στον Δήμο Θεσσαλονίκης έστω έναν τρανς άνθρωπο, δίνοντας ένα μήνυμα προς το φως. Συζητήθηκε ακόμη, η ενδυνάμωση των Γραφείων Ισότητας που προβλέπει ο «Καλλικρατικός Νόμος», με αρμοδιότητες και σε θέματα ταυτότητας φύλου, αξιοποιώντας παράλληλα και σχετικό άρθρο του που προβλέπει συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών. Επίσης, για την κατάρτιση εγκυκλίου που θα απευθύνεται προς τις δημοτικές υπηρεσίες και τους τομείς ευθύνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, για τον σεβασμό της ταυτότητας φύλου από όλες τις υπηρεσίες του τομέα ευθύνης του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την κατεύθυνση δηλώσαμε διαθεσιμότητα για συνδιαμόρφωση, ενώ μία καλή ακόμη ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιηθεί και ο Οδηγός του Συνηγόρου του Πολίτη σε σχέση με την ταυτότητα φύλου. Ακόμη, συζητήσαμε σχετικά με τις τοπικές δομές αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης και πώς θα μπορούσαν αυτές να φανούν χρήσιμες σε τρανς ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι λόγω των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν. Τέλος, τέθηκε υπόψη του κυρίου Δημάρχου, η θέση του ΣΥΔ σχετικά με την κατάθεση στεφάνου σε σχήμα ροζ τριγώνου στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος από drag queen, ότι κάθε ταυτότητα ή έκφραση φύλου πρέπει να γίνεται με απόλυτο τρόπο σεβαστή, ενώ η αντίθετη άποψη δεν μπορεί να θεωρείται αποδεκτή σε μία ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συμφώνησε σε όλα τα παραπάνω, ενώ συναποφασίστηκε η διαρκής επικοινωνία για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων. Δώσαμε επίσης σχετικό Υπόμνημα που περιλαμβάνει προτάσεις το ΣΥΔ σε σχέση με τον σεβασμό της ταυτότητας φύλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Επίσης υπήρξε συνάντηση με την εκπρόσωπο του Δημοτικού Συνδιασμού «Γειτονιές σε Δράση», δημοτική σύμβουλο, Ελεάννα Ιωαννίδου, στην οποία καταθέσαμε το ίδιο Υπόμνημα, συμμετείχε στην δράση δρόμου, και συμφωνήθηκε η τακτική επαφή μας για την προώθησε θεμάτων της τρανς ατζέντας.

Το ΣΥΔ, θα συνεχίσει όλο το επόμενο χρονικό διάστημα την καμπάνια του για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, με κεντρική εκδήλωση Συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων και νομικών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν σε επόμενο Δελτίο Τύπου μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 30 Σεπτεμβρίου, 2014.

 
Αρέσει σε %d bloggers: