ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ρατσιστικό τρανσφοβικό περιστατικό».

 Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2014

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Ρατσιστικό τρανσφοβικό περιστατικό».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με την παρούσα ανακοίνωση κάνει γνωστό τρανσφοβικό περιστατικό λεκτικής βίας κατά τρανς γυναίκας στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24.10.2014 το απόγευμα, τρανς γυναίκα επιβιβάστηκε σε ταξί σε περιοχή της Αθήνας με κατεύθυνση προς το σπίτι της. Όταν ο οδηγός κατάλαβε ότι πρόκειται για τρανς άτομο, της είπε: «Σκάσε μη μιλάς, κατάλαβα τι είσαι», και συνέχισε φωνάζοντας: «Τι μαλάκας που είμαι να μη σε καταλάβω αμέσως», και συνέχισε ωρυόμενος, ενώ εκείνη δεν είχε προλάβει απ’ τον καταιγισμό των φωνών του να αρθρώσει λέξη: «Τραβέλι – γαμώ το Χριστό σου, σκάσε».

Η τρανς γυναίκα τρομοκρατήθηκε καθώς ήταν προφανές ότι η λεκτική επίθεση μίσους και οι χυδαίες ύβρεις του ήταν λόγω της ταυτότητάς φύλου της, και του ζήτησε να την αφήσει να κατέβει. Αυτός εξαγριώθηκε περισσότερο και της απάντησε φωνάζοντας: «Δώσ’ μου τα λεφτά – τα λεφτά σου». Του απάντησε ότι «αν με πας στον προορισμό μου θα σε πληρώσω, αλλά τώρα θέλω να με πας στο κοντινότερο Αστυνομικό Τμήμα». Εκείνος της απάντησε βρίζοντας: «Γαμοτραβέλι, πούστη, θα σε πάω εκεί που σε πήρα, γαμώ την Παναγία σου, πούστη!», χτυπώντας τα χέρια του στο τιμόνι με μίσος και πρόβαλε τις γροθιές του στο πρόσωπό της. Τελικά, την άφησε να κατέβει, και η τρανς γυναίκα βρήκε την ευκαιρία και έφυγε τρέχοντας σε κατάσταση σοκ, αφού πρόλαβε να κρατήσει τα στοιχεία του αυτοκινήτου

Το περιστατικό καταγγέλθηκε την ίδια ημέρα προς το ΣΥΔ, και την επομένη, Σαββάτο 25.10.2014 η τρανς γυναίκα προσήλθε μαζί με εκπρόσωπο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και κατέθεσε για το συμβάν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, έδωσε τα στοιχεία του αυτοκινήτου (τύπο, αριθμό κυκλοφορίας) και ζήτησε τη ποινική δίωξη του δράστη για εξύβριση έργω και λόγω, απειλή, παράνομη βία, παράνομη κατακράτηση, απόπειρα ληστείας, όλα με το κίνητρο του μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου του θύματος

Ακόμη, η τρανς γυναίκα έδωσε συμπληρωματική κατάθεση τη Δευτέρα 27/10 όπου αναγνώρισε από φωτογραφία τον δράστη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, κάνουμε επίσης γνωστό ότι το ΣΥΔ έχει κάνει έγγραφη καταγγελία στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης για συνεχείς απειλές και παρενοχλήσεις που δέχεται τρανς γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, που σε μία περίπτωση έφτασε στον τραυματισμό με πέτρα οικείου της προσώπου.

Ευχαριστούμε την Ηλέκτρα Κούτρα, δικηγόρο και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» που βοήθησε στη στοιχειοθέτηση της καταγγελίας της τρανς γυναίκας στην Αθήνα, καθώς και τον δικηγόρο Όθωνα Ψάλτογλου που παρέστη στην κατάθεση της τρανς γυναίκας το Σάββατο 25/10 στη ΓΑΔΑ. Επίσης, τη δικηγόρο Θεσσαλονίκης, Ελεάννα Ιωαννίδου που βοήθησε στη στοιχειοθέτηση της έγγραφης αναφοράς του ΣΥΔ για τις τρανσφοβικές παρενοχλήσεις και απειλές που δέχεται η τρανς γυναίκα στη Θεσσαλονίκη.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και δηλώνει την έντονη ανησυχία του για τα αυξανόμενα ρατσιστικά περιστατικά με έδαφος τη ταυτότητα ή έκφραση φύλου.

Καλεί τη Πολιτεία να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα ρατσιστικά εγκλήματα μίσους με έδαφος την ταυτότητα ή έκφραση φύλου, καθώς επίσης να νομοθετήσει για την προστασία των θυμάτων και μαρτύρων εγκλημάτων μίσους και για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου.

.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

 

Advertisements

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο Οκτώβριος 27, 2014.

 
Αρέσει σε %d bloggers: