ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Το ΣΥΔ διαμαρτύρεται έντονα για την αρχειοθέτηση ομαδικής μήνυσης για το πογκρόμ κατά των τρανς στη Θεσσαλονίκη και της παράνομης θέσης σε κράτηση δικηγόρου που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους».

 Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2015

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Το ΣΥΔ διαμαρτύρεται έντονα για την αρχειοθέτηση ομαδικής μήνυσης για το πογκρόμ κατά των τρανς στη Θεσσαλονίκη και της παράνομης θέσης σε κράτηση δικηγόρου που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με το παρόν δελτίο τύπου, δηλώνει την έντονη διαμαρτυρία του για την αρχειοθέτηση της ομαδικής μήνυσης που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2013 για το πογκρόμ κατά τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη η οποία συσχετίστηκε με τη μήνυση της δικηγόρου τους Ηλέκτρας Κούτρα για την παράνομη θέση της σε κράτηση και άλλα αδικήματα σε βάρος της που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2013, καθώς η δικηγόρος ασκούσε το λειτούργημά της προς υπεράσπιση των τρανς ατόμων που βάλλονταν τότε στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 κατατέθηκε ομαδική μήνυση επτά τρανς ατόμων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, κατά αστυνομικών οργάνων που προσήγαγαν χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία τρανς γυναίκες οι οποίες στη συνέχεια τέθηκαν υπό καθεστώς κράτησης χωρίς να ενημερωθούν για τον λόγο που κρατήθηκαν, ενώ έγιναν αντικείμενο προσβλητικής συμπεριφοράς. Η μήνυσή τους αφορούσε κατά συρροή βασανιστήρια και άλλες σοβαρές προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, παράνομες κατακρατήσεις, κατάχρηση εξουσίας, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και άλλα ποινικά αδικήματα. Ζητήθηκε επιπλέον η μήνυση αυτή να συσχετισθεί με την ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιουνίου 2013 μετά τη μήνυση της Ηλέκτρας Κούτρα κατά του αξιωματικού υπηρεσίας και των άλλων παριστάμενων αστυνομικών, όταν η Δικηγόρος τέθηκε αυθαίρετα σε θέση κράτησης στο Α.Τ. Πλατείας Δημοκρατίας στην προσπάθειά της να έρθει σε επαφή με τρανς πελάτη της.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κραυγαλέα αυτή υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των τρανς γυναικών λόγω της ταυτότητας φύλου τους, όσο και της δικηγόρου που υπερασπίστηκε τα δικαιώματά τους είχε προκαλέσει αντιδράσεις τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Πρόχειρα αναφέρουμε την Υπ. Αριθμ. 11381/4-6-2013 από τη βουλευτή Μ. Γιαννακάκη, την Υπ. Αριθμ. 11551/6-6-2013 από τους βουλευτές Λ. Αμανατίδου, Ι. Γαϊτάνη, Π. Δριτσέλη, Χ. Καραγιαννίδη, Β. Κατριβάνου, Τ. Κουράκη, Α. Σταμπουλή, Δ. Τσουκαλά, Δ. Χαραλαμπίδου και την Υπ. Αριθμ. 11530/6-6-2013 από τη βουλευτή Μ. Γιαννακάκη, Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που κατατέθηκαν στον Ιούνιο του 2013 στις οποίες ο τότε Υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, απάντησε ότι οι συστηματικές αυθαίρετες προσαγωγές έγιναν «για να καλυτερεύσει αισθητικά η εικόνα της πόλης». Περαιτέρω, σε εθνικό επίπεδο αντέδρασε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την παράνομη θέση σε κράτηση της δικηγόρου Ηλέκτρας Κούτρα με σχετικό δελτίο τύπου στις 7.6.2013, όπου τονίστηκε ότι: «Η απαγόρευση της δικηγόρου να ασκήσει τα ρητά προβλεπόμενα καθήκοντά της για την υπεράσπιση της εντολέα της και ο εγκλεισμός της στο κρατητήριο, όχι μόνο παραβιάζει κάθε έννοια Συνταγματικής νομιμότητας αλλά κυριολεκτικά ευτελίζει το θεσμό της δικαιοσύνης αλλά και την ίδια την Ελληνική Πολιτεία». Σε διεθνές επίπεδο, εκδόθηκε επείγουσα έκκληση του Παρατηρητηρίου για τη Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων OMCT-FIDH (κοινή δράση του Παγκοσμίου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) στην οποία διατυπώθηκε ευθέως η βαθιά ανησυχία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων αλλά και των υπερασπιστών των δικαιωμάτων τους. Επιπλέον κατατέθηκε έντονη διαμαρτυρία ομάδας Ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LGBT Intergroup) για το ίδιο θέμα, αλλά και ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Διεθνής Αμνηστία, Transgender Europe).

Σε όλα τα παραπάνω η δικαιοσύνη, όσο και οι διοικητικές αρχές που διενήργησαν Ένορκη Διοικητική Εξέταση κώφευσαν και έθεσαν την υπόθεση στο αρχείο τόσο στο ποινικό όσο και στο διοικητικό επίπεδο. Θεώρησαν ότι η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα «αυτοβούλως» εγκλείστηκε και δέχθηκε να κλειδωθεί στον χώρο προσαγωγών μαζί με την τρανς πελάτη της. Συνάγεται δηλαδή το συμπέρασμα, κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι ήθελε να εγκλειστεί η ίδια. Μάλιστα δηλώνεται από τον διενεργούντα την ΕΔΕ «φρονεί ότι τόσο η μήνυση της Ηλέκτρας Κούτρα όσο και η ομαδική μήνυση των επτά διεμφυλικών ατόμων που συνέταξε η ίδια, έγιναν με μοναδικό σκοπό να μειωθούν οι αστυνομικοί έλεγχοι οι οποίοι είχαν ενταθεί εκείνο το χρονικό διάστημα λόγω των καθημερινών τηλεφωνικών καταγγελιών των πολιτών», προφανώς κατά δήλωση Δένδια για να «καθαρίσει η πόλη» από την αποτρόπαια (κατά το μάλλον και κατ’ αυτόν) εικόνα των τρανς.

Μάλιστα η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, στη διάταξη αρχειοθέτησης αναφέρει πως όσον αφορά «τις λοιπές περιπτώσεις, εύλογα δημιουργήθηκαν στους αστυνομικούς σοβαρές υπόνοιες περί της γνησιότητας των δελτίων ταυτότητας κατείχαν λαμβανομένων υπόψη και όλων των περιστάσεων (τόπος, νυκτερινές ώρες, αποχώρηση στη θέα αστυνομικών, αναγραφή στα δελτία αυτών αντρικών στοιχείων με γυναικείες ή αντρικές φωτογραφίες)». Εν ολίγοις, κατά την κ.Εισαγγελέα, οι αυθαίρετες προσαγωγές τρανς γυναικών με μόνο στοιχείο ότι βρίσκονταν σε έναν γεωγραφικό τόπο κατά νυκτερινές ώρες δικαιολογούνται αποκλειστικά και μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου τους (σε κάποιες περιπτώσεις, όπως παραδέχεται και ο διενεργών την ΕΔΕ, ενώ βρίσκονταν μάλιστα εν κινήσει στα αυτοκίνητά τους, όπως ακριβώς είχαμε καταγγείλει). Μάλιστα, αναφέρει στο πόρισμά του ότι «όφειλαν να τους απευθυνθούν στο γένος που αναγράφεται στο δελτίο ταυτότητας, δηλαδή στο αντρικό», θέτοντας στον κάλαθο των αχρήστων τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ρητά στον «Οδηγό Διαφορετικότητας για δημοσίους υπαλλήλους με σκοπό τη καταπολέμηση των διακρίσεων» ότι: «Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδιαμέσως προέκυψαν και ήρθαν σε γνώση μας έντονες πιέσεις προερχόμενες από την Αστυνομία είτε να αλλάξουν οι εγκαλούσες τις καταθέσεις είτε να αποσυρθούν μηνύσεις και να εκφοβιστούν. Προσπάθειες που δυστυχώς βρήκαν αποτέλεσμα σε μία περίπτωση, και τούτο γίνεται δια γυμνού οφθαλμού προφανές όταν ενώ τα γεγονότα βοούν, όταν εγχώριοι, διεθνείς και Ευρωπαϊκοί θεσμοί δηλώνουν την έντονη και απερίφραστη καταδίκη τους, υποστηρίζεται με απάνθρωπο τρόπο ότι η δικηγόρος Ηλέκτρα Κούτρα εξ ιδίας θελήσεως εγκλείστηκε και κλειδώθηκε σε χώρο κράτησης ΑΤ. Και σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί η κατάληξη ενυπόγραφης Υπεύθυνης Δήλωσης του Ν.105 του τρανς προσώπου που συμμετείχε στην ομαδική μήνυση και αναφέρει επί λέξει: «Επιθυμώ τη ποινική δίωξη των δραστών των εγκλημάτων σε βάρος μου και της δικηγόρου μας, παρόλο που φοβάμαι ότι θα υποστώ αντίποινα, γιατί τέτοια πράγματα δεν μπορούν να συμβαίνουν σε μια δημοκρατία».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει την έντονη ανησυχία του για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες δεν μπορούν να αρμόζουν σε ένα Κράτος Δικαίου. Ευτελίζουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς και απάδουν κάθε έννοιας δικαίου. Περιφρονούν τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις και θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις καθ’ αρμοδιότητα τήρησης των αρχών της ίσης μεταχείρισης του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρει ρητά ότι ασχέτως των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας πρέπει να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου και η αυτοαντίληψη για το φύλο.

Δηλώνουμε την απόλυτη στήριξή μας στη δικηγόρο και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ηλέκτρα Κούτρα, καθώς και σε κάθε τρανς άνθρωπο που παραβιάζονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά του.

Παράλληλα, βρισκόμαστε στο πλευρό τους στην προσφυγή κατά της διάταξης αρχειοθέτησης και αν αυτή απορριφθεί σε προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς μας δεσμεύει η απόλυτη θέλησή μας για απόδοση δικαίου και οι καταστατικές αρχές μας για την κατάργηση των διακρίσεων και την απόδοση ισονομίας.

Τέλος, όλα τα παραπάνω δεικνύουν την αναγκαιότητα της άμεσης νομοθέτησης της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και της δυνατότητας αλλαγής των εγγράφων των τρανς ανθρώπων χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις όπως επανειλημμένως έχουμε αναφέρει, της ενίσχυσης της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων με τη σαφή αναφορά και προσθήκη της ταυτότητας φύλου, καθώς και της ανάγκης εξειδικευμένων σεμιναρίων για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ιδιαίτερα ταυτότητας φύλου προς τα Σώματα Ασφαλείας με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, του Συνηγόρου του Πολίτη και των LGBTI οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Ακόμη, την ανάγκη θεσμοθέτησης της προστασίας των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι δυστυχώς συχνά κινδυνεύουν λόγω της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δράσης τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

ΣΥΓΓΡΟΥ 29, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΘΗΝΑ, ΤΚ 11743

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 27 Φεβρουαρίου, 2015.

 
Αρέσει σε %d bloggers: