ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΥΓ/39Α.

Αθήνα, 21 Απριλίου 2015.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΥΓ/39Α.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις, χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση τηςκατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39Α. Μια διάταξη η οποία το 2012είχεοδηγήσειοροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιώνκαι θύματα trafficking- σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.

Είναι σημαντικό πως η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιλήφθηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούσε η εν λόγω διάταξη, τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις συντονισμένες και αδιάκοπες διαμαρτυρίες και συστάσεις των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, κατέδειξαν την επικινδυνότητα της 39Α καιτηνκαταδίκασαν υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα θύματά της.

Ωστόσο εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τιςδιεθνείς της υποχρεώσεις.

Είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προκειμένουνα συμβάλλουμε ως Κοινωνία των Πολιτών στηνουσιαστική προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμότων δικαιωμάτων ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων.Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο για την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι οργανώσεις:

«ΚέντροΖωής»

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

«ActUp»

«Praksis»

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 22 Απριλίου, 2015.

 
Αρέσει σε %d bloggers: