ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Ο στιγματισμός, η στοχοποίηση και η λεκτική κακοποίηση των τρανς ανθρώπων από τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να σταματήσει».

 Αθήνα, 8 Μαίου 2015

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
(Αρ. Αποφ. Πρωτ. 7646/2010 – Αρ. Μητρ. Περιφ. Αττ. 19388).
http://www.transgender-association.gr/
transgender.support.association@gmail.com

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θέμα: «Ο στιγματισμός, η στοχοποίηση και η λεκτική κακοποίηση των τρανς ανθρώπων από τα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να σταματήσει».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, δηλώνει τον προβληματισμό του και διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο για τον στιγματισμό και τη στοχοποίηση των τρανς ανθρώπων από μέρος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα με αφορμή την ειδεχθή παιδοκτονία που απασχολεί έντονα τη δημοσιότητα, παρατηρούμε ότι μέρος του ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης, αναφέρονται συχνά ακόμη και με πηχυαίους τίτλους στην «πληροφορία», ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε σχέση με μία τρανς γυναίκα. Παρατηρούμε τίτλους σε μέσα ενημέρωσης όπως: «Η τραβεστί πρώην του παιδοκτόνου αποκαλύπτει», «Νέες αποκαλύψεις για την έκφυλη ζωή του παιδοκτόνου», «Ο πατέρας τα είχε με μία τραβεστί και ένα φίλο του», που στοχοποιούν και στιγματίζουν περαιτέρω τους τρανς ανθρώπους, καθώς:

α) ο όρος «τραβεστί» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούνταν έως και τα τέλη της δεκαετίας του’90, διεθνώς δε χρησιμοποιείται πλέον. Περαιτέρω τα παράγωγά του, όπως «τρανσβεστισμός» υπήρξαν συνδεδεμένα με τον ταξινομητικούς κατάλογους ψυχικών ασθενειών, που τον κατέτασσαν ως ψυχική διαταραχή. Συνεπώς είναι ένας απαρχαιωμένος όρος που είναι συνδεδεμένος με αρνητικά χαρακτηριστικά και κακοποιητικός για τους τρανς ανθρώπους. Θεωρούμε απαράδεκτη τη χρήση του, εν έτει 2015, καθώς η σύγχρονη ψυχιατρική δεν αποδέχεται αυτού του είδους τις ταξινομήσεις.

β) αν ο φερόμενος ως παιδοκτόνος συνδεόταν με οποιαδήποτε γυναίκα, είναι προφανές ότι τούτο δε θα γινόταν θέμα, ιδιαίτερα τονισμένο σε τίτλο. Συνεπώς, οι αναφορές αυτές έχουν εκούσια ή ακούσια ρατσιστικά / τρανσφοβικά χαρακτηριστικά.

γ) εκούσια ή ακούσια συνδέει το τρανς στάτους με εγκληματικά χαρακτηριστικά.

δ) θεωρείται ότι όταν συνδέεται ένας άνθρωπος με τρανς γυναίκα, είναι «έκφυλος», στιγματίζοντας τους τρανς ανθρώπους.

Το περισσότερο, δε, που μας προβληματίζει, είναι μετά τη προφυλάκιση του φερόμενου ως παιδοκτόνου στις Φυλακές της Κέρκυρας, όπου το διαδίκτυο βρίθει τίτλων όπως: «Βάζουν τον πατέρα της Άννυ σε κελί με πέντε τραβεστί».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, πέραν της έντονης διαμαρτυρίας του για τη στοχοποίηση και των στιγματισμό μίας ομάδας ανθρώπων όπως οι τρανς που υφίστανται όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης υφίστανται στο μέγιστο βαθμό διακρίσεις και αποκλεισμούς από πολλούς τομείς της δημόσιας ζωής, δηλώνει τον έντονο προβληματισμό του στο βαθμό που τούτο είναι αληθές, καθώς πράγματι στις Φυλακές της Κέρκυρας βρίσκονται προφυλακισμένες τρανς γυναίκες, οι οποίες τον Ιανουάριο του 2015, είχαν καταγγείλει στο ΣΥΔ ότι υφίστανται κακομεταχείριση από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος της Κέρκυρας.

Αντιγράφουμε απόσπασμα από δημοσίευμα όπου η Πρόεδρος του ΣΥΔ αναφέρει (http://www.transs.gr/news1.php?nid=2936):

Επικοινωνία με τις φυλακές Κέρκυρας όπου βρίσκονται προφυλακισμένες κάποιες τρανς γυναίκες. Η συμπεριφορά του υπαλλήλου που μίλησα όχι μόνο αγενής, αλλά μου απευθυνόταν λες και μιλούσε με εγκληματία. Η επικοινωνία έγινε για να πληροφορήσω μετά από συνεννόηση με τις τρανς που βρίσκονται σε κράτηση ότι θα τους στείλουμε κουβέρτες, ρουχισμό και κάποια είδη πρώτης ανάγκης. Προφανώς, περίμενα ότι το δέμα που θα τους στείλουμε θα το ερευνήσουν – φυλακές είναι άλλωστε και είναι καθήκον τους. Ο τρόπος όμως που μου απευθύνθηκε ήταν λες και θεωρούσε εκ των προτέρων ότι απευθύνεται σε εγκληματίες. Είναι περιττό επίσης να αναφέρω πως οι συνθήκες στις φυλακές τις Κέρκυρας είναι απαράδεκτες.

Για το θέμα αυτό είχε σταλεί επιστολή προς τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Καταστήματος, καθώς και παρέμβαση από τις δικηγόρους Αικατερίνη Γεωργιάδου και Ελεάννα Ιωαννίδου, και πράγματι από τότε δεν είχαμε περαιτέρω καταγγελίες από τις τρανς γυναίκες που είναι προφυλακισμένες.

Δηλώνουμε τον έντονο προβληματισμό μας, και καλούμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να επαληθεύσει ή να διαψεύσει τα δημοσιεύματα αυτά, που μας προβληματίζουν και μας ανησυχούν έντονα.

Καλούμε επιπλέον τον Υπουργό Δικαιοσύνης να επιστήσει τη προσοχή του στις προτάσεις του ΣΥΔ που έχουμε διατυπώσει από τον Ιανουάριο του 2013, για τη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων που βρίσκονται σε κράτηση: https://transgendersupportassociation.wordpress.com/2013/01/28/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84/.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), δηλώνει τον έντονο προβληματισμό του αφενός μεν για τη στοχοποίηση και το στιγματισμό των τρανς ανθρώπων από μέρος των Μέσων Ενημέρωσης και καλεί τα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα να σέβονται αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπόληψη των τρανς ανθρώπων.

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΣΥΔ εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2014, το εγχειρίδιο με τίτλο: «Ταυτότητα και έκφραση φύλου. Ορολογία, διακρίσεις, στερεότυπα και μύθοι», με σκοπό την ενημέρωση για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ όσο και σε άλλους εργαζόμενους στην εκπαίδευση, στο σύστημα και σε ειδικούς υγείας και αλλού, που μπορούν να συμβάλουν χειροπιαστά στον αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους-ες, ανεξαρτήτως της ταυτότητας ή έκφρασης φύλου που μπορεί να εκφράζουν. Συγχρόνως για την αναβάθμιση του επιπέδου του δημοσίου λόγου, με την έννοια ότι σκοπός του είναι να παρέχει ένα σημαντικό εργαλείο προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί το δημοκρατικό ιδεώδες και η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό διατίθεται δωρεάν και είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά εδώ: https://transgendersupportassociation.files.wordpress.com/2014/11/001-106-tautotita-kai-ekfrasi-filou.pdf.

Tαυτόχρονα, δηλώνουμε τη βαθιά ανησυχία μας για τις συνθήκες κράτησης των τρανς κρατουμένων και τη τήρηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και τον προβληματισμό μας σχετικά με όσα δημοσιεύονται στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 8 Μαΐου, 2015.

 
Αρέσει σε %d bloggers: