ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας: Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου τώρα!».

 Αθήνα, 15 Μαίου 2015

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Θέμα: «Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας: 

Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου τώρα!».

 Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, με την ευκαιρία της 17ης Μαΐου, Διεθνούς Ημέρας κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να σκύψει στις θεμελιώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις διακρίσεις, τη βία και τη μισαλλοδοξία που αντιμετωπίζουν οι τρανς άνθρωποι, και κυρίως στη βασική διεκδίκηση της κοινότητά μας, τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Καλούμε συγκεκριμένα την Ελληνική Κυβέρνηση, ακολουθώντας το Ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης της 22ας Απριλίου 2015 (περισσότερα εδώ):

  • Να υιοθετήσει γρήγορες, διαφανείς και πλήρως προσβάσιμες διαδικασίες νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου, βασισμένες στον αυτοπροσδιορισμό, δίχως καμία ιατρική προϋπόθεση.
  • Να αφαιρέσει τις προϋποθέσεις επεμβάσεων στείρωσης ή άλλων ιατρικών διαδικασιών όπως ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προϋποθέσεις για διαζύγιο όσον αφορά τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.
  • Να εξετάσει την συμπερίληψη τρίτης ή κενής καταχώρησης φύλου στα έγγραφα ταυτότητας για όσα πρόσωπα το επιθυμούν.
  • Να είναι πλήρως προσβάσιμες οι υπηρεσίες υγείας για τα τρανς πρόσωπα χωρίς την ετικέτα της ψυχικής ασθένεια καθώς και να καλύπτεται ασφαλιστικά πλήρως η διαδικασία επαναπροσδιορισμού φύλου.
  • Να τροποποιηθούν οι νομοθεσίες κατά των διακρίσεων με σαφή αναφορά της ταυτότητας φύλου στο χώρο της εργασίας, της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι στο ΦΕΚ Β΄ 696/2015 όπου αναφέρεται η σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, πλην της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, ανακοινώνεται επιπλέον και η πρόθεση νομοθέτησης για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Παράλληλα, την Πέμπτη 14.5.2015, ο Συνήγορος του Πολίτη σε Δελτίο Τύπου με αφορμή την Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας και της Τρανσφοβίας, ζητά: «τη θέσπιση γρήγορων, διαφανών, εύκολα προσβάσιμων διαδικασιών αλλαγής των στοιχείων αστυνομικής ταυτότητας των διεμφυλικών ατόμων (βλ. πρόσφατες σημαντικές εξελίξεις στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης).» (περισσότερα εδώ).

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) συνεχίζει τις δράσεις του στα πλαίσια της καμπάνιας του για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να ακολουθήσει τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις τόσο στο επίπεδο του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, όσο και των πιο πρόσφατων προοδευτικών νομοθεσιών όπως της Μάλτας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 15 Μαΐου, 2015.

 
Αρέσει σε %d bloggers: