ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Συνάντηση στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας».

 Αθήνα, 20 Μαίου 2015

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θέμα: «Συνάντηση στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας».

 Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) αναγνωρισμένη συλλογικότητα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, ενημερώνει για τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαίου 2015, εκπροσώπων του Σωματείου μας και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με τον Διοικητή της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 19.5.2015, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Αστυνόμο Α΄, κ. Κωνσταντίνο Παππά, Τμηματάρχη της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), στην οποία συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΔ η Μαρίνα Γαλανού (Πρόεδρος) και Έφη Κάσσου (μέλος του ΣΥΔ), καθώς και οι Γιώργος Παπαδημητρίου (Πρόεδρος της Colour Youth), Θανάσης Θεοφιλόπουλος (Υπεύθυνος Έργου «Πες το σ’ εμάς», Colour Youth), Κωνσταντίνος Παντικίου (Μέλος Δ.Ο. Colour Youth) και ο Όθωνας Ψάλτογλου (δικηγόρος, συνεργάτης Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου – Ε.Ε.Δ.Α.). Στη συνάντηση, ακόμη, παρευρέθηκε επίσης και ο κ. Βασίλης Φούκας, Υπαστυνόμος Α΄, Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, Γ.Α.Δ.Α.

Εκ μέρους του ΣΥΔ, τέθηκαν τα πολύ σοβαρά περιστατικά διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και κυρίως ρατσιστικής βίας με θύματα τρανς ανθρώπους, η ιδιαίτερη σκληρότητα που παρουσιάζεται στα περιστατικά αυτά, καθώς και το γεγονός ότι σε ορισμένα εξ αυτών δεικνύεται ανοχή από μέρος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε κάποια εξ αυτών υπάρχει και εμπλοκή αστυνομικών. Έγινε ένας ανοικτός και ειλικρινής διάλογος στον οποίο τέθηκαν τόσο από το ΣΥΔ, όσο και από τους άλλους εκπροσώπους, όλο το εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι LGBTQI και ιδιαίτερα οι τρανς πολίτες σε σχέση με την αστυνομία.

Με έμφαση τέθηκε εκ μέρους του ΣΥΔ το θέμα της συνεχούς επιμόρφωσης και κατάρτισης σεμιναρίων για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και κυρίως ταυτότητας φύλου, για την ενημέρωση, εκπαίδευση αλλά και η περαιτέρω ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα διακρίσεων, μισαλλοδοξίας και βίας που αντιμετωπίζουν οι LGBTQI άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι τρανς άνθρωποι. Για τον πλήρη σεβασμό της προσωπικότητας, της ιδιωτικότητας, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων.

Διαφάνηκε η πρόθεση εκ μέρους του Διοικητή της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Ρατσιστικής βίας της δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και ανταπόκρισης στο παραπάνω αίτημα, και συμφωνήθηκε η επαφή ώστε στο μέλλον να υπάρξει συμμετοχή εκπροσώπου του ΣΥΔ σε σεμινάρια εκπαίδευσης των σωμάτων ασφαλείας όσον αφορά θέματα ταυτότητας φύλου.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), θεωρεί ότι το ζήτημα της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των σωμάτων ασφαλείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους με έδαφος τη ταυτότητα φύλου και αναλαμβάνει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες στη κατεύθυνση αυτή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

http://www.transgender-association.gr

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 20 Μαΐου, 2015.

 
Αρέσει σε %d bloggers: