ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Παρέμβαση του ΣΥΔ σε συνάντηση οργανώσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  «Παρέμβαση του ΣΥΔ σε συνάντηση οργανώσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου, ενημερώνει για την παρέμβαση εκπροσώπου του ΣΥΔ σε συζήτηση οργανώσεων με το ΚΕΕΛΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου.

Στην παρέμβαση αυτήν σημειώσαμε ότι είναι  για εμάς ιδιαίτερης σημασίας η καλή επικοινωνία της κοινότητάς μας με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφύλαξη της υγείας, όχι μόνον των LGBTQI προσώπων, αλλά και γενικότερα όλων των ομάδων πληθυσμού που είναι ευάλωτες στις διακρίσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλουμε να επικροτήσουμε την στάση της νέας ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του Προέδρου του, να πάρει θέση και να ζητήσει συγγνώμη για το απάνθρωπο πογκρόμ κατά των οροθετικών που έγινε το 2012, και που θύματα του θλιβερού αυτού πογκρόμ υπήρξαν και τρανς γυναίκες.

Ωστόσο, αν και στη θετική κατεύθυνση, θα πρέπει να συνοδευτεί και με αποφασιστικές πράξεις -τονίζουμε εμφατικά: πράξεις-, ώστε να αποδείξει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι υπάρχει πραγματικό αντίκρισμα, αλλά και δεσμεύσεις για το μέλλον, αλλά και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματικά ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  1. Την αποζημίωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ των θυμάτων της εγκληματικής πολιτικής του 2012, και των οικογενειών που τα θύματα δεν βρίσκονται πια εν ζωή. Τούτο το θεωρούμε θεμελιώδες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να αφαιρέσει κεφάλαια, είτε από διαφημίσεις στα ΜΜΕ, είτε από χρηματοδοτήσεις σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, είτε απ’ κάποιον άλλο κωδικό, και να ανταποκριθεί με σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειες. Για εμάς είναι θεμελιώδες, καθώς αυτή θα είναι έμπρακτη συγγνώμη.

Ακόμη, να υπάρξουν πρωτοβουλίες προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ώστε να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες στα ακόλουθα σημεία:

  1. Kατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Διότι, ναι μεν έχει καταργηθεί η επονείδιστη υγειονομική διάταξη ΥΓ39Α, υπάρχει όμως «ουρά» υποχρεωτικών εξετάσεων  για τους αιτούντες άσυλο και μετανάστες που δεν μπορεί να είναι συμβατή με τον νομικό πολιτισμό μας.
  2. Πρωτοβουλία πρότασης προς τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε στον νόμο γα τη σεξουαλική εργασία (ν. 2734/1999), να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει υποχρεωτικές υγειονομικές εξετάσεις για τα πρόσωπα που ασκούν εργασία στο σεξ.
  3. Άρση κάθε περιορισμού στη δυνατότητα αιμοδοσίας για τα LGBTQI πρόσωπα. Είναι αναχρονιστικός αυτός ο περιορισμός, ουσιαστικά δεν βασίζεται σε πραγματολογικά δεδομένα, ενώ αποτελεί διάκριση.

Ελπίζουμε η νέα ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, να ανταποκριθεί στα παραπάνω, και ιδιαίτερα στην αποζημίωση των θυμάτων των εγκληματικών πολιτικών του παρελθόντος, καθώς , τα τραύματα που έχει αφήσει στην κοινότητά μας και το χάσμα που δημιουργήθηκε, όχι μόνο στη κοινότητά μας αλλά  γενικότερα σε ομάδες πληθυσμού εθίγισαν απ’ αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές, δεν μπορεί να γεφυρωθεί με λεκτικό τρόπο, αλλά έμπρακτα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, έχει κάθε διάθεση ανταπόκρισης συμμετοχής στην Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών με το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό τη δέσμευση όμως της δρομολόγησης των ανωτέρω , και ιδιαίτερα υπό τη δέσμευση της αποζημίωσης των θυμάτων των εγκληματικών πολιτικών κατά των οροθετικών γυναικών που έλαβε χώρα το 2012 σε εύλογο χρονικό διάστημα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

ΣΥΓΓΡΟΥ 29, 1οςΟΡΟΦΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 11743

                                                                                                                                                                                      Τηλ. 210.9210697

Ώρες λειτουργίας γραφείου:

Δευτέρα –Παρασκευή 09.00-14.00 & 17.00-20.00.

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

 

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 22 Ιουνίου, 2017.

 
Αρέσει σε %d bloggers: