ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: «Είμαι τρανς – Ξέρω τα δικαιώματά μου».

Αθήνα, 6 Μαΐου 2016

LOGOTYPO GTSA αντίγραφο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Θέμα: «Είμαι τρανς – Ξέρω τα δικαιώματά μου».

cover

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό Σωματείο εθελοντικού χαρακτήρα για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας με υπερηφάνεια κάνει γνωστή τη κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο: «Είμαι τρανς – ξέρω τα δικαιώματά μου», της Μαρίνας Γαλανού (Πρόεδρος του ΣΥΔ), που εκδόθηκε από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

Το εγχειρίδιο αυτό έχει σκοπό να δώσει σε αδρές γραμμές τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις αλλά και τις καλές πρακτικές που ισχύουν στη χώρα μας βάζοντας στο τραπέζι όλα τα δυνατά εχέγγυα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των τρανς ανθρώπων.

Απευθύνεται κυρίως προς τους ίδιους τους τρανς ανθρώπους, αλλά όχι μόνο σε αυτούς. Στόχος του είναι να επιτελέσει ένα εργαλείο στήριξης μιας κοινότητας που αντιμετωπίζει ένα πλήθος διακρίσεων, αποκλεισμών, μισαλλοδοξία, καθώς και βία φυσική ή λεκτική.

Παρατίθεται η ισχύουσα νομοθεσία για τη προστασία από τις παράνομες διακρίσεις στον χώρο της εργασίας και της παροχής υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας όταν αυτή έχει κίνητρο τη διαφορετική και άνιση μεταχείριση στη βάση της ταυτότητας φύλου, για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, καθώς και για την ποινικοποίηση της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή μίσος και της νομοθεσίας για το άσυλο.

Ακόμη σ’ αυτόν τον οδηγό ο αναγνώστης και η αναγνώστρια μπορούν να βρουν τις καλές πρακτικές όπως αυτές προκύπτουν από τις παρεμβάσεις Ανεξάρτητων Αρχών, όπως του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η στόχευσή του είναι η ενδυνάμωση της τρανς κοινότητας, να νιώσει κάθε τρανς άνθρωπος πως δεν είναι απροστάτευτος από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς, τη μισαλλοδοξία, τη ρατσιστική βία.

Οι γραμμές αυτές γράφονται, τέλος, με την ελπίδα αλλά –κυρίως– την ισχυρή θέληση και επιδίωξη πως αυτός ο οδηγός σύντομα θα χρειαστεί να ανανεωθεί προσθέτοντας ακόμη περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη καθημερινότητά τους οι τρανς άνθρωποι, κυρίως την επικαιροποίηση των νομοθεσιών κατά των διακρίσεων αλλά και με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Βασίλη Σωτηρόπουλο (Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω) που προλόγισε το βιβλίο και έκανε τη νομική επιμέλεια, καθώς και την  Έλλη Βαρχαλαμά που έκανε την επιμέλεια σε θέματα εργασιακής νομοθεσίας.

Το βιβλίο χρηματοδοτήθηκε από το «Κέντρο Ζωής -Για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS», την Πόλα Παύλου, την Άννα Αποστολοπούλου, την Κατερίνα Τούση, την Αλεξάνδρα Περούλα, τον Βασίλη Βότση, την Ουρανία Δρόσου και τον Ηλία Πόρο. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν και σύντομα θα είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα μας.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ (Σ.Υ.Δ.)

Συγγρού 29, 1ος όροφος, Αθήνα, ΤΚ 11743

http://www.transgender-association.gr/

transgender.support.association@gmail.com

~ από Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών στο 6 Μαΐου, 2016.